Personal Data Protection Act

GO-ECOMMERCE Personal Data Protection Statement

1. Introduction
Malaysia Digital Economy Corporation Sdn Bhd (“MDEC”) owns and operates https://www.go-ecommerce.my/. MDEC is committed to the protection of your personal data and compliance of all applicable personal data protection laws and regulations in Malaysia. The following statements explain the terms of MDEC regarding the processing of your personal data which MDEC collects from you through GO-ECOMMERCE Portal.

2. Your Consent
By providing your personal data to MDEC, you have read and accepted the statements herein; and you have consented to the processing of your personal data by MDEC in the manner set out herein. If you provide personal data of third parties to MDEC, you warrant and represent to MDEC that you have obtained the required consent of the third parties for the processing of the relevant personal data by MDEC in the manner set out herein.

3. Notice and Choice Principle Statement
3.1 The personal data MDEC collects from you may include (but not limited to) name, MyKad/passport number, address, mobile number, email address, certification, business information, company name, company address and any other data necessary for GO-ECOMMERCE Portal.
3.2 The personal data provided by you to MDEC may be processed by MDEC for the following purposes:-
(a) to verify your identity for your registration with GO-ECOMMERCE Portal and application for events, products, services, or programmes;
(b) to assess your application/request for our services on GO-ECOMMERCE Portal;
(c) to respond to your requests and/or enquiries;
(d) to update your records;
(e) to provide you information regarding GO-ECOMMERCE Portal related news, activities, products, services, events and/or programmes;
(f) to communicate with you via SMS, phone call, email, fax, mail and/or other appropriate communication channels;
(g) to receive feedback or comments from you for future improvements; and/or
(h) to comply with any legal or regulatory requirements applicable to MDEC, and to make disclosure under the requirements of any law, regulation, direction, court order, by-law, guideline, circular or code applicable to MDEC.
3.3 The personal data provided by you to MDEC may be disclosed to the following classes of third parties:
(a) training providers registered with GO-ECOMMERCE Portal;
(b) government agencies and selected parties that work with MDEC in connection with GO-ECOMMERCE Portal;
(c) MDEC’s sub-contractors or third party service or product providers as may be determined by MDEC to be necessary;
(d) agents, contractors, auditors, consultants, accountants, insurers, lawyers or other financial or professional advisers of MDEC on a need to know basis;
(e) regulatory bodies, government bodies or other authorities if required or authorized to do so to discharge any regulatory function under any law or in relation to any order or judgment of a court; and/or
(f) any person to whom MDEC is compelled or required to do so under the law.
3.4 The personal data processed by MDEC are collected from your submission through GO-ECOMMERCE Portal.
3.5 Please note that your personal data is necessary for MDEC to carry out the aforesaid purposes. The failure to provide such personal data will or may result in MDEC being unable to administer and/or facilitate your registration/participation with GO-ECOMMERCE Portal and/or provide our services.
3.6 You have a right to request for access to and for correction of your personal data. You may also choose to limit the processing of your personal data. If you would like to make any of such requests, kindly submit your request in writing to MDEC at the postal/email address specified in paragraph 7 below. We may charge you an administration fee for such request.
3.7 If you have any inquiries or complaints in respect of the personal data, kindly communicate to MDEC in writing at the postal/email address specified in paragraph 7 below.

4. Security of Your Personal Data
MDEC has implemented security policies and technical measures to protect your personal data in accordance with such requirements of the applicable personal data protection laws and regulations. If processing of the personal data is carried out by a third party on behalf of MDEC, MDEC will require the said third party to protect the personal data that they receive from MDEC.

5. Changes to This Statement
This statement may be revised and updated from time to time. MDEC recommends that you visit this webpage to review the most updated version of this statement each time you provide your personal data to MDEC.

6. Discrepancies with Malay Version
In case of discrepancies between English and Malay version of this statement, the English version shall prevail.

7. Contact Us
If you have any questions about this statement, you may contact MDEC at:-

Malaysia Digital Economy Corporation Sdn Bhd
2360 Persiaran APEC
63000 Cyberjaya
Selangor Darul Ehsan
Malaysia
Attn: Head, Client Contact Centre (CliC)

Email: [email protected]
Telephone No.: 1-800-88-8338 (within Malaysia) OR
+6 03 8315 3000 (outside Malaysia)
Facsimile No.: +6 03 8315 3115

 

Versi Bahasa Melayu:

Pernyataan Perlindungan Data Peribadi Portal GO-ECOMMERCE
1. Pengenalan
Malaysia Digital Economy Corporation Sdn. Bhd. (“MDEC”) memiliki dan mengendalikan mengoperasi Portal GO-ECOMMERCE (https://www.go-ecommerce.my/). MDEC komited kepada perlindungan data peribadi anda serta pematuhan segala undang-undang dan peraturan-peraturan berkaitan perlindungan data peribadi yang terpakai di Malaysia. Kenyataan-kenyataan berikut menjelaskan terma-terma yang digunapakai oleh MDEC mengenai pemprosesan data peribadi anda setelah diterima oleh MDEC dari anda melalui Portal GO-ECOMMERCE.

2. Persetujuan Anda
Dengan memberikan data peribadi anda kepada MDEC, anda telah membaca dan menerima pernyataan-pernyataan ini serta telah bersetuju dengan pemprosesan data peribadi anda oleh MDEC mengikut cara yang dinyatakan di dalam pernyataan ini. Sekiranya anda memberikan data peribadi pihak ketiga kepada MDEC, anda memberikan jaminan dan representasi kepada MDEC bahawa anda telah mendapatkan persetujuan yang diperlukan daripada pihak ketiga tersebut untuk pemprosesan data peribadi yang berkaitan oleh MDEC mengikut cara yang dinyatakan di dalam pernyataan ini.

3. Pernyataan Prinsip Notis dan Pilihan
3.1 Data peribadi yang telah dikumpul oleh MDEC mungkin termasuk (tetapi tidak terhad kepada) nama, nombor MyKad/passport, alamat, nombor telefon, alamat emel, kelayakan, maklumat syarikat, nama syarikat, alamat syarikat dan lain-lain data bagi untuk tujuan dan kegunaan berkenaan Portal GO-ECOMMERCE.
3.2 Data peribadi yang diberikan oleh anda kepada MDEC boleh diproses oleh MDEC untuk tujuan-tujuan berikut:-
(a) Untuk mengesahkan identiti anda bagi proses permohonan pendaftaran anda di Portal GO-ECOMMERCE;
(b) untuk penilaian permohonan/permintaan anda bagi perkhidmatan kami di Portal GO-ECOMMERCE;
(c) untuk membalas permintaan/pertanyaan-pertanyaan anda;
(d) untuk kemaskini rekod anda;
(e) untuk memberikan informasi berkenaan Portal GO-ECOMMERCE seperti berita, aktiviti, produk, perkhidmatan, acara-acara dan/atau program-program;
(f) untuk berhubung dengan anda melalui SMS, panggilan telefon, emel, faks, surat dan lain-lain saluran komunikasi yang bersesuaian;
(g) untuk menerima maklumbalas atau komen untuk penambahbaikan pada masa akan datang; dan/atau
(h) untuk mematuhi apa-apa keperluan undang-undang atau pengawalseliaan yang terpakai kepada MDEC, dan untuk membuat penzahiran di bawah keperluan sebarang undang-undang, peraturan, arahan, perintah mahkamah, undang-undang kecil, garis panduan, pekeliling atau kod yang terpakai kepada MDEC.
3.3 Data peribadi yang diberikan oleh anda kepada MDEC akan, jika diperlukan dizahirkan kepada kelas-kelas pihak ketiga seperti yang berikut:
(a) Tenaga pengajar yang berdaftar dengan Portal Go-ECOMMERCE;
(b) agensi-agensi kerajaan dan pihak-pihak terpilih yang bekerja bersama MDEC berhubung Portal GO-ECOMMERCE;
(c) subkontraktor atau pihak ketiga yang menyediakan perkhidmatan atau produk sebagaimana yang mungkin akan ditentukan oleh MDEC sebagai perlu;
(d) ejen-ejen, kontraktor-kontraktor, juruaudit-juruaudit, perunding-perunding, akauntan-akauntan, syarikat insurans, peguam-peguam atau lain-lain penasihat kewangan atau profesional untuk MDEC di atas dasar perlu tahu ;
(e) badan-badan pengawalseliaan, badan-badan kerajaan atau lain-lain pihak berkuasa jika dikehendaki atau diberikan kuasa untuk berbuat sedemikian bagi melaksanakan fungsi pengawalseliaan di bawah apa-apa undang-undang atau berhubung apa-apa perintah atau penghakiman sesuatu mahkamah; dan/atau
(f) mana-mana orang yang kepadanya MDEC dikehendaki berbuat sedemikian di bawah undang-undang.
3.4 Data peribadi yang diproses oleh MDEC dikumpul daripada penyerahan melalui Portal GO-ECOMMERCE.
3.5 Sila ambil perhatian bahawa data peribadi anda diperlukan oleh MDEC untuk memenuhi tujuan-tujuan yang tersebut di atas. Kegagalan untuk memberikan data peribadi yang tersebut akan atau boleh menyebabkan MDEC tidak boleh mentadbir/ dan/atau memudahcara pendaftaran/penyertaan anda di Portal GO-ECOMMERCE dan/atau menyediakan perkhidmatan kami.
3.6 Anda berhak untuk meminta akses dan untuk membuat pembetulan kepada data peribadi anda. Anda juga boleh memilih untuk mengehadkan pemprosesan data peribadi anda. Jika anda ingin membuat mana-mana permintaan tersebut, sila kemukakan permintaan anda secara bertulis kepada MDEC di alamat pos / emel seperti yang dinyatakan dalam perenggan 7 di bawah. Kami mungkin akan mengenakan bayaran pentadbiran untuk permintaan tersebut.
3.7 Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan atau aduan berkenaan dengan data peribadi tersebut, sila hubungi MDEC secara bertulis di alamat pos / emel seperti yang dinyatakan dalam perenggan 7 di bawah.

4. Keselamatan Data Peribadi Anda
MDEC telah melaksanakan dasar-dasar keselamatan dan langkah-langkah teknikal untuk melindungi data peribadi anda menurut keperluan undang-undang serta peraturan-peraturan berkaitan perlindungan data peribadi yang terpakai. Sekiranya pemprosesan data peribadi tersebut dilakukan oleh pihak ketiga bagi pihak MDEC, MDEC akan mengkehendaki pihak ketiga tersebut untuk melindungi data peribadi yang mereka terima daripada MDEC.

5. Perubahan kepada Pernyataan Ini
Pernyataan ini mungkin akan disemak dan dikemaskinikan dari masa ke masa. MDEC mengesyorkan agar anda melawat laman web ini untuk membaca versi terkini pernyataan ini setiap kali anda memberikan data peribadi anda kepada MDEC.

6. Percanggahan dengan Versi Bahasa Melayu
Sekiranya terdapat percanggahan antara versi bahasa Inggeris dengan versi bahasa Melayu bagi pernyataan ini, versi bahasa Inggeris hendaklah mengatasi versi bahasa Melayu.

7. Hubungi Kami
Sekiranya anda mempunyai sebarang soalan tentang pernyataan ini, anda boleh menghubungi MDEC di: –

Malaysia Digital Economy Corporation Sdn Bhd
2360 Persiaran APEC
63000 Cyberjaya
Selangor Darul Ehsan
Malaysia
U/P: Ketua, Pusat Hubungan Pelanggan (CliC)

Email: [email protected]
No Telefon.: 1-800-88-8338 (dalam Malaysia) ATAU
+6 03 8315 3000 (luar Malaysia)
No Faksimili: +6 03 8315 3115